ekokläder
Hemsidan innehåller annonslänkar.
hampa och ull

Hampa och Ull

Hampa användes flera tusen år innan bomullen började användas. För att inte tala om ullen som anses vara det äldsta textila materialet. Det har använts som material i kläder över 10 000 år.


Hampa

Hampa är en mycket tålig och snabbväxande ettårig ört. Hampa är en av de äldsta och mest härdiga kulturväxterna, med en förmåga att växa på näringsfattiga jordar i de flesta klimatzoner och på höjder upp till 3000 meter över havet. Den kan i gynnsamma fall bli nio meter hög.I Sverige växer den till omkring två meters höjd.

Användningsområden
Hampan kan bla användas som råmaterial vid tillverkning av rep, säckar och nät. Hampa är även intressant som biobränsle i form av briketter och man kan även använda hampolja när man tillverkar matolja, smörjmedel, tvål och shampoo. Andra områden är även att den kan användas som isolering och byggmaterial.

Hampa har odlats och förädlats i åtminstone 6000 år, både för fibrernas skull men även för vissa medicinska syften. På 1970-talet förbjöd regeringen odling av hampa på grund av haschmissbruket.


Hampans historia


Man tror att hampaväxten uppstod i centrala Asien, där den blev den första odlade fiberväxten. Lin och bomull kom inte in i bilden förrän tusentals år senare. Arkeologiska fynd visar att hampa odlas i Jämtland under 200- och 300-talet. På medeltiden odlar man hampa uppe i Dalarna och även på Gotland och då användes den till rep, sängkläder, säckar m.m

Amerika
Om vi går till utlandet - 1800-talets Amerika. När nybyggarna tog sig över prärierna i sina vagnar då använde de canvasdukar (hampa-material) som spändes över vagnarna.

Levi´s
Jeansen startade nog när den tysk-födde Levi Strauss i guldruschens USA märkte att de byxor som användes av guldletarna ofta blev utslitna och fick bytas ut ofta. Han började fundera på ett par byxor som kunde tåla mycket slitage, vatten, kyla och hetta. Han tillverkade då ett par byxor gjorda i hampa (kanvas). Han sålde sina jeans ihop med en massa andra bra förnödenheter som en guldgrävare kunde behöva. Senare ersattes hampan mot ett annat slitstarkt material, denim. Några år senare satte han även på de kända nitarna på byxorna, sökte patent och namnet LEVI´S var fött. Denim är gjord av bomull och vävs på ett speciellt sätt. Idag kan man även hitta denim jeans som är gjorda i ekologisk bomull.

Shoppa ekologiskt hos Ellos

Ull

Ull kallar vi det hår som täcker kroppen hos får, lamadjur, kameler, vissa getter och även myskoxe och kaniner. Ullfibern är uppbyggd av ett protein som kallas keratin. Fibern består av märg, bark och cutikula. När man tex klipper får gör man det antingen med maskin eller med en bra sax.

Processen fram till användning


Kardning
Efter klippningen kommer kardningsprocessen. Kardning är en förberedelse inför garnspinning eller för tovning. Då läggs fibrerna parallellt, blir renare, lossnar från varandra och blandas till en jämn kvalitet.

Spinning
Efter kardning spinner man ullen. Man spinner ullen till den tjocklek man vill ha på sin tråd.

Färgning
Efter spinning kan man färga sina trådar till den färg man vill ha.

Egenskaper
Ullen skrynklar sig inte nämnvärt, detta pga att fibern är väldigt elastisk och kan sträckas ut en hel del. Ull isolerar mot både värme och kyla. Ullen andas och "luktar" aldrig.


Ullens historia

Fåret var det första husdjuret som födde och klädde människan. Var hittar vi den äldsta skriften där vi kan läsa om ull och får, jo i Bibeln, från 2000 år f Kr. Ullen var både dyrbar och eftertraktad vid denna tid. Ullen anses vara det äldsta textila materialet och har använts som material i kläder i 10 000 år.

Ullen har används till tältmaterial och kläder hos nomadfolk, och vikingarna gjorde faktiskt segel av ylletyg till sina båtar.

På medeltiden var får och ull en viktig handelsvara över hela världen.

Ull används idag för att göra kläder till sport och frilutsliv, men också i babyplagg och tunna vardagskläder.

Ullplagg kan med fördel vädras i fuktig väderlek i stället för att tvättas så ofta.
Fakta från: Världsnaturfonden och http://sv.wikipedia.org
Shoppa ekologiskt hos Ellos
2007 © ekokläder.se | Sekretesspolicy
Top